Waar en hoe laadt u uw elektrische auto op?

Overweegt u een elektrische auto te kopen? Maar hoe zit het met de energie als u niet naar een traditioneel benzinestation kunt gaan? Er zijn verschillende manieren om een elektrisch voertuig op te laden: thuis, aan een standaard stopcontact of een Wallbox, of aan een openbare laadpaal.

Enjoy the Road laat zien hoe u dit doet en welke stekkertypes er bestaan

Uw elektrische auto thuis opladen

Aan een klassiek huishoudstopcontact

De Britse consumentenorganisatie Electrical Safety First heeft een onderzoek uitgevoerd naar de oplaadgewoonten van eigenaars van elektrische wagens en oplaadbare hybrides. 

Daaruit is gebleken dat drie van de vier automobilisten hun auto thuis opladen, met behulp van traditionele stopcontacten of zelfs eenvoudige verlengkabels vanuit hun woning.

véhicule hybride

Dat is niet alleen gevaarlijk met een verouderd elektrisch circuit, maar is bovendien bijzonder inefficiënt.

Klassieke huishoudstopcontacten zijn niet ontworpen voor dergelijke intense elektriciteitsstromen, waardoor het risico op kortsluiting stijgt. Bovendien neemt de laadtijd exponentieel toe. Deze optie beperkt u dus maar beter tot occasionele laadbeurten waarbij u geen andere keuze hebt.

Met een Wallbox

Een wandlader of Wallbox – zo genoemd naar een van de bekendste merken in de sector – is een veel betere oplossing om elektrische voertuigen op te laden.

Verscheidene fabrikanten bieden modellen met een uiteenlopend ontwerp en gebruiksgemak.

Deze toestellen leveren een elektrisch vermogen dat varieert van 2,4 tot 22 kW, waardoor per uur aansluiting ongeveer 15 tot 150 kilometer rijbereik kan worden gerecupereerd. Om te weten welk model u moet kiezen, raadpleegt u de onderhoudshandleiding van uw voertuig, waarin het maximaal toegestane vermogen wordt vermeld.

Oplaadbare hybrides zijn vaak beperkt tot 3,2 kW, in tegenstelling tot elektrische auto’s.

Om enkele voorbeelden te geven: een Tesla Model 3 kan tot 11 kW aan, de nieuwe Renault Zoé 22 kW en de Peugeot e-208 7 kW.

bornes électriques

Auto5 biedt een reeks laadkabels voor elektrische voertuigen. Voer uw voertuiggegevens in op onze Auto5.be-website en u krijgt een overzicht van onze producten die beantwoorden aan de technische kenmerken van uw auto. Onze laadoplossingen omvatten ook versterkte stopcontacten. Als u niet over een Wallbox beschikt, is deze technologie bijzonder aan te bevelen om het laadvermogen van een normaal stopcontact veilig te stellen en met ±30 procent te verhogen. 

Wist u dit?

Als u een Wallbox koopt, hebt u recht op een belastingvermindering van 45 %* (met een plafond van 1.500 euro) voor de aankoop en installatie van een nieuwe Wallbox. Om in aanmerking te komen, moet de lader aan bepaalde voorwaarden voldoen: hij moet in of bij uw woning worden geïnstalleerd, hij moet intelligent zijn (beheerd door een energiereguleersysteem), hij moet worden gevoed met groene stroom en de installatie ervan moet worden gecontroleerd door een erkende instantie.

*Dit tarief wordt gehandhaafd voor alle laadpalen die tot 31 december 2022 worden geïnstalleerd.

Uw elektrische auto opladen aan een openbaar laadstation

Zelfs als u meestal uw oplaadsysteem thuis gebruikt, zult u wellicht een openbaar laadpunt nodig hebben wanneer u op vakantie gaat of voor langere tijd weg bent.

Zoek een openbare laadpaal

Er bestaan smartphone- en tablet-apps die de verschillende oplaadpunten voor elektrische voertuigen in de buurt van uw locatie weergeven.

Om ze te gebruiken, moet u abonnee zijn en uw bankgegevens hebben meegedeeld. De laadpalen worden ontgrendeld met een badge of rechtstreeks met een smartphone, naargelang de gekozen operator.

Véhicule électrique

Zijn er gratis oplaadpunten voor elektrische voertuigen?

Ja en nee. Er zijn inderdaad oplaadpunten voor elektrische voertuigen waarvoor u geen abonnement nodig hebt, maar die zijn meestal eigendom van hotels of winkelcentra.

In dat geval moet u klant zijn van de vestiging om uw auto te kunnen opladen.

U kunt uw auto ook opladen in openbare parkeergarages met vrij toegankelijke laadpalen. In dat geval betaalt u niet voor de laadbeurt, maar enkel voor het parkeren.

De verschillende soorten stekkers om uw voertuig in het dagelijkse leven op te laden

Er zijn vier verschillende soorten stekkers voor elektrische voertuigen, maar Type 2 domineert de markt.

  • Type 1-stekkers worden vooral in Azië gebruikt.
  • Type 2-stekkers, die nu als Europese norm gelden, is het type dat u het vaakst tegenkomt.
  • Type 3-stekkers zijn soms nog te vinden op oudere elektrische voertuigen. Dat is de oude norm die vroeger in Europa werd gebruikt.
  • En dan is er nog Type 4, dat zelf in twee versies bestaat: CHAdeMO in Japan en Combo in Europa, maar dat systeem is eerder zeldzaam.

Het type stopcontact heeft geen invloed op het laadvermogen, alleen op de behuizing. Dit laatste beïnvloedt ook de oplaadtijd.

Terwijl de eerder genoemde snellaadstations vooral langs de snelweg te vinden zijn, duurt het opladen thuis meestal tussen 10 en 13 uur.

Bij normaal gebruik (d.w.z. een paar dagelijkse ritten en weekenduitstapjes) moet u uw auto ongeveer 2 tot 3 keer per week opladen.

Voorbeeld van een type 2-stekker

Om uw budget onder controle te houden, kunt u contact opnemen met uw energieleverancier. Sommige leveranciers, waaronder Engie, hebben speciale aanbiedingen voor eigenaars van elektrische auto’s, waarbij u 50 % op uw elektriciteitsfactuur kunt besparen als u uw auto buiten de piekuren oplaadt.

Of u nu thuis oplaadt of aan een openbaar oplaadstation, de ideale oplossing is er een die aan uw behoeften voldoet.

Als u uw voertuig meestal oplaadt aan een openbaar laadstation langs de weg, dan is een eenvoudig stopcontact thuis wellicht voldoende.

In andere gevallen kiest u met de aanschaf van een Wallbox voor meer comfort en gemoedsrust.