Wat is een ‘run flat’?

Zelfs met een lekke run flat kun je nog autorijden. Het alternatief bij uitstek voor een reserveband.

In het Engels betekent ‘run flat’ letterlijk ‘met lekke band rijden’. Deze techniek werd al uitgevonden in de jaren 1930 en is te danken aan Michelin, dat een ‘versterkte’ versie van zijn banden voor militaire voertuigen bedacht. Maar zijn grootschalige toepassing is eerder recent. Sinds het ontstaan van de run flat hebben bandenproducenten hun aanbod wel gemoderniseerd.

Wat zijn de voordelen van een run flat?

Zoals de naam het al zegt, kun je met een run flat ook rijden wanneer hij lek is. Het rubber is namelijk resistenter en zorgt ervoor dat de band niet ploft. Zolang je niet meer dan 80 km per uur rijdt, kun je met dit type band dus rustig naar de dichtstbijzijnde garage rijden als de band lek is. Run flats zijn een investering. Ze zijn inderdaad duurder dan gewone banden, maar wel veiliger:

  • Een lekke band vervangen aan de kant van de weg is vaak gevaarlijk.
  • Als je lek rijdt met een run flat verlies je niet plots de controle over het stuur.
  • Je blijft stabiel rijden: met goede run flats kun je nog plots versnellen of remmen, zelfs als ze lek zijn.

Extra bonus: zonder reserveband weegt je auto minder, en bespaar je dus brandstof!

Op welke voertuigen passen deze run flats?

Het enige nadeel van dit type banden is dat je auto er van bij de start mee moet zijn uitgerust. Run flats veranderen namelijk de manier waarop bepaalde auto’s zich gedragen op de weg. Om ze te plaatsen, moet er bovendien een systeem voor automatische bandenspanningscontrole worden geïnstalleerd, dat niet compatibel is met standaardbanden. Daarom raden we je niet aan om hier zomaar mee te beginnen. Als je echter een nieuwe auto koopt en de optie run flats is beschikbaar, loont de investering zeker de moeite.

Opgelet: is je auto van bij de start uitgerust met runflatbanden, dan rijd je best altijd met dit type. Vergeet niet dat ook dit type banden, net als standaardbanden, goed onderhouden moet worden. Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat de ventielen altijd in goede staat zijn.

Nieuwe banden nodig? Ontdek het aanbod van Auto5!

Banden wisselen