Welke elektrische fiets past bij mijn gebruik?

24 april 2019

Wil je graag een elektrische fiets aankopen, maar weet je niet goed welke? De keuze is enorm: elektrische stadsfiets, bakfiets, elektrische mountainbike of speed pedelec. We adviseren je graag.

De elektrische stadsfiets

De elektrische stadsfiets is perfect voor je dagelijkse verplaatsingen: naar je werk, voor een fietstochtje of om boodschappen te doen. Dankzij de krachtige elektrische assistentie fiets je gemakkelijk en zonder al te veel moeite. De maximale snelheid van deze elektrische fiets is 25 km/u. Door de hoge autonomie van de batterij kun je er lange trajecten, tot wel 90 kilometer ver, mee afleggen.

Er bestaan uiteraard ook elektrische plooifietsen voor wie zijn fiets gemakkelijk wil opbergen of wie de fiets overal wil meenemen.

De elektrische polyvalente fiets

De polyvalente fiets (ook wel hybride fiets genoemd) is geschikt wanneer je de stad achter je wilt laten en op het platteland wilt gaan fietsen. Dankzij de aangepaste banden en polyvalente onderdelen is het de perfecte combinatie tussen sport en comfort. De maximale snelheid van deze elektrische fiets is 25 km/u.

De elektrische bakfiets

De bakfiets of e-bakfiets is erg populair in stedelijke gebieden. Vooraan de elektrische fiets wordt een grote opbergbak gemonteerd, wat ook de naam verklaart. Die bak wordt vaak gebruikt om kinderen te vervoeren, boodschappen te doen of kleine goederen te transporteren. 

De elektrische mountainbike

De elektrische mountainbike is ideaal om de meest ongerepte terreinen te verkennen. Dankzij deze fiets kun je veel krachtiger trappen. De fiets beschikt over een stil motortje om ongekende prestaties neer te zetten.

Er bestaan twee soorten elektrische mountainbikes:

  • Halfstar of hardtail (vering in de voorvork): voor gebruik op verschillende terreinen, van vlak tot ruw.
  • Volledige vering of full suspension (vering en schokdemper achteraan): voor meer comfort, speling en grip in alle omstandigheden.

De speed pedelec

Met de speed pedelec of snelle elektrische fiets rijd je tot wel 45 km/u met elektrische ondersteuning. Wil je een langere afstand overbruggen in een recordtijd zonder je auto te gebruiken? Dan is dit de perfecte fiets voor jou.

Je moet wel weten dat de speed pedelec beschouwd wordt als een bromfiets. Om ermee te rijden, moet je dus in het bezit zijn van een rijbewijs AM of B. De fiets moet ook geregistreerd zijn bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen) en je moet een aparte BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) afsluiten.

Het enige wat je nu nog moet doen, is je keuze maken uit de vele fietsen die bij jouw gebruik passen. Als je je elektrische fiets bij Auto5 aankoopt, ontvang je een gratis safety box én drie jaar garantie met één gratis onderhoud per jaar.

Ontdek nu meteen ons uitgebreide aanbod elektrische fietsen.