verplichte auto uitrusting

Welke uitrusting is verplicht in je auto in België?

Ben je een veiligheidsbewuste automobilist? Wil je weten welke uitrusting verplicht is in je auto om te voldoen aan de Belgische regelgeving? Maak je geen zorgen, wij zijn er om je de weg te wijzen. Maak het jezelf gemakkelijk en laat ons je helpen met te begrijpen wat echt essentieel is voor je volgende avontuur achter het stuur!

Verplichte uitrusting voor de auto

Klaar om de weg op te gaan? Weet je zeker dat je alle verplichte uitrusting in je auto hebt? De specialisten van Auto 5 kunnen je helpen om niets te vergeten en een overzicht te geven van de benodigdheden die je in je auto dient te hebben.

De EHBO-doos

Hoewel het verplicht is, worden EHBO verbanddozen niet altijd meegeleverd in nieuwe of tweedehands wagens. Het is dus aan de bestuurder om er een aan te schaffen. De items die je in je EHBO-koffer moet hebben zijn onder andere :

●       Verschillende soorten verbanden en kompressen, steriel indien mogelijk ;

●       Pleisters ;

●       Veiligheidsspelden ;

●       Een handleiding eerste hulp.

De gevarendriehoek

De gevarendriehoek is een verplichte veiligheidsuitrusting voor je voertuig. Het kan heel nuttig zijn in een aantal situaties :

●       Als je autopech krijgt op de openbare weg en je auto een gevaar vormt;

●       Als je voertuig betrokken is bij een ongeval;

●       Wanneer je onderweg je lading verliest.

In deze gevallen moet je je driehoek voor je auto plaatsen op een afstand van 30 meter op een gewone weg of 100 meter op een snelweg.

Het fluovestje

Bij pech of een ongeval op de openbare weg is het fluorescerende vest je nieuwe beste vriend. Een bestuurder die stilstaat op een plek waar het normaal verboden is om te parkeren, moet een fluovestje dragen als hij uit het voertuig stapt. Zo zijn ze zichtbaar voor andere automobilisten in de buurt. Passagiers zijn niet verplicht om een veiligheidsvest te dragen. We raden je echter aan om meerdere fluovestjes in je voertuig te hebben om ieders veiligheid te garanderen in het geval van een ongeluk.

De brandblusser

Je moet minstens één brandblusser in je voertuig hebben. Deze moet onder de passagiersstoel in de onmiddellijke nabijheid van de bestuurder worden geplaatst. Maar gebruik niet de stoffige brandblusser die al jaren in je garage ligt. Om te kunnen werken, moet je brandblusser aan de volgende criteria voldoen:

●       Mag niet over de houdbaarheidsdatum zijn;

●       Een veiligheidspin in goede staat hebben;

●       Voldoen aan de normen van de Belgische wet.

De voertuigdocumenten

Verplichte documenten zijn onder andere :

●       Het verzekeringsbewijs (ook wel groene kaart genoemd). Dit wordt afgegeven door de verzekeraar en is het bewijs dat je auto is verzekerd volgens de wet.

●       Het inschrijvingsbewijs dat de geldigheid van de registratie van je auto aantoont.

●       Keuringsbewijs voor voertuigen ouder dan 4 jaar.

Zorg ervoor dat je naast al deze documenten ook altijd je rijbewijs bij je hebt.

Niet-verplichte uitrusting, maar wel aanbevolen

Naast de verplichte uitrusting volgt hier een limitatieve opsomming van accessoires die niet verplicht zijn, maar sterk worden aanbevolen om je autoritten veiliger en comfortabeler te maken :

●       Een reservewiel m te voorkomen dat je bij een lekke band aan de kant van de weg blijft staan ;

●       Een GSM-houder voor handsfree gebruik van je telefoon ;

●       Reserve koplampen ;

●       Een blauwe parkeerschijf ;

●       Een alcoholtester ;

●       Een overlevingsdeken.

Wat zijn de risico’s als je je verplichte uitrusting niet bij je hebt ?

Het ontbreken van verplichte uitrusting in je auto kan bepaalde risico’s met zich meebrengen voor jouw veiligheid en die van andere weggebruikers. Neem bijvoorbeeld het veiligheidsvest: als je bij pech of een ongeval niet in staat bent om jezelf aan andere automobilisten kenbaar te maken, loop je mogelijk meer gevaar. Ook het ontbreken van een gevarendriehoek kan ervoor zorgen dat andere bestuurders niet anticiperen op een obstakel op de weg, waardoor het risico op een botsing groter wordt.

Naast het veiligheidsaspect vormt het ontbreken van verplichte uitrusting in je auto ook een financieel risico. Je kunt een waarschuwing of zelfs een forse boete krijgen als je wordt aangehouden zonder de verplichte uitrusting in je auto.

Maak gebruik van de technische keuring om up-to-date te blijven !

Niet zeker of je alle verplichte apparatuur in je voertuig hebt? Heb je wat extra advies nodig over hoe je veilig en legaal kunt rijden? Maak gebruik van de technische keuring om de Auto5 specialisten om advies te vragen! De autokeuring is het ideale moment om de uitrusting van je auto te controleren en bij te werken als deze niet aan de norm voldoet. Wanneer je je keuring bij Auto5 laat uitvoeren, kun je profiteren van de expertise van onze technici, die alle veiligheidsvoorzieningen van je auto grondig controleren. Met de eco-control voeren onze specialisten ook een anti-vervuilingsdiagnose uit op je voertuig en helpen ze je om je impact op het milieu te verminderen.