Zone 30: Brussel schakelt de multimodaliteit in een hogere versnelling

07 januari 2021

Sinds enkele dagen is de snelheid op 90% van het Brusselse wegennetwerk beperkt tot 30 km/u. Met het ‘Stad 30’-plan wil Brussel het aantal verkeersongevallen door overmatige snelheid verminderen en de geluids- en milieuvervuiling inperken. Tegelijk duwt de hoofdstad de multimodaliteit zo vooruit.

Sinds enkele dagen is de snelheid op 90% van het Brusselse wegennetwerk beperkt tot 30 km/u. Met het ‘Stad 30’-plan wil Brussel het aantal verkeersongevallen door overmatige snelheid verminderen en de geluids- en milieuvervuiling inperken. Tegelijk duwt de hoofdstad de multimodaliteit zo vooruit.

Sinds 1 januari 2021 is het ‘Stad 30’-plan van toepassing in Brussel. Dit betekent dat de algemene snelheid in de hoofdstad is beperkt tot 30 km/u, met enkele uitzondering voor bepaalde zogenaamd structurele assen (de kleine ring, tunnels, Louizalaan, Leopold II-laan enz.). Met deze nieuwe regel wil de stad Brussel de verkeersongevallen door snelheid verminderen. Elk jaar raken 50 mensen ernstig verwondt of laten zelfs het leven door overmatige snelheid in de hoofdstad. Maar veiligheid is niet het enige doel van dit ‘Stad 30’-plan. Het wil ook de mobiliteit verbeteren evenals de levenskwaliteit, door de geluids- en milieuvervuiling in te perken.

Een betere samenleving op de weg

De algemene snelheidsbeperking van 30 km/u leidt ertoe dat auto- en motorbestuurders, openbaar vervoer, fietsers, voetgangers en mensen met een beperkte mobiliteit beter en veiliger kunnen samenleven in de hoofdstad.

Het onderhoud van uw wagen: een aandachtspunt!

Ondanks deze nieuwe reglementering blijft de wagen het favoriete vervoersmiddel van heel wat pendelaars voor talloze dagelijkse taken: het gezin vervoeren, winkelen, langere ritten, enz. Het is daarom belangrijk het hele jaar door zorg te dragen voor uw wagen.

Door uw wagen correct te onderhouden:

  • vermijdt u mechanische defecten
  • verbruikt u minder
  • vervuilt u minder
  • verlengt u zijn levensduur

Bovendien zorgt het regelmatige onderhoud van uw wagen voor een betere samenleving met andere weggebruikers en voor een optimale veiligheid van de bestuurder en passagiers, dankzij een goede zichtbaarheid in het verkeer.

Olieverversing, groot of klein onderhoud … Onze teams blijven tot uw beschikking om zorg te dragen voor uw mobiliteit. Ontdek onze verschillende formules op maat van uw behoeftes!

In de hoofdstad

Met deze snelheidsbeperking wil men ook de multimodaliteit in de hoofdstad een duwtje in de rug geven. Vele pendelaars kunnen hun wagen immers inwisselen voor het openbaar vervoer of de fiets aan het einde van hun rit. De fiets vormt tegenwoordig een ideale aanvulling voor de wagen in de hoofdstad, omdat de stad Brussel recent aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om het comfort en de veiligheid van de fietsers te verbeteren: aanleg van fietspaden, herinrichting van rijvakken, plaatsen van fietsborden, enz.

Hebt u de elektrische fiets al overwogen?

Aarzelt u nog om de hoofdstad op de trappers te doorkruisen? Waarom zou u dan niet kiezen voor een elektrische fiets? Er bestaan tegenwoordig elektrische fietsen voor ieders wensen en budget (tussen 599 en 2.999 euro in onze online boetiek). Ook een trend: de elektrische step. De voorbije jaren doken ze op in alle wereldsteden. Ook hier bestaan verschillende modellen met uiteenlopende prijskaartjes (tussen 249 en 599 euro). Elektrische stept hebben het bijkomende voordeel dat ze makkelijk in de koffer van de wagen passen, waardoor men de laatste kilometers kan afleggen met een praktisch en ecologische vervoersmiddel.

Toch willen we u eraan herinneren dat de juiste accessoires belangrijk zijn om veilig en zonder ongelukken op een tweewieler te rijden, zelfs in een zone 30: veiligheidshesje, helm, handschoenen, accessoires om zichtbaar te zijn in het donker, enz.